po dlhej dobe vám opäťprinášame recept a to na cviklove brownies. Neobsahujú ani múku, ani cukor. Obsahujú však dve ingrediencie, ktoré sa vám možno budú zdať nezdravé a to čokoládu a maslo. Oni však nie sú tak nezdravé ako si myslíte.
Čokoláda má mnoho pozitívnych účinkov a tu je pár z nich :
- chráni srdce a cievy - konzumáciou čokolády sa znižuje riziko infarktu alebo porážky, znižuje krvný tlak,..
- hydratuje pleť
- pomáha proti starnutiu - obsahuje veľa antioxidantov a tie nám chránia pokožku, oči, mozog a ďalšie orgány pred starnutím
- zlepšuje náladu - kto predsa nesiahne po čokoláde keď je najhoršie? My rozhodne áno.
Maslo - je to živočíšny tuk ktorý obsahuje nasýtené mastné kyseliny ktoré zvyšujú "dobrý cholesterol" , sú dobré strávitelné a ovplyvňujé črevné prostredie.
Keď budete používať čokoládu alebo maslo dbajte na to aby boli obe kvalitné . Čokoláda by mala byť minimálne 70% a kvalitné maslo by malo obsahovať viac než 82% mliečneho tuku.
Nezabúdajte však, že obe tieto potraviny sa musia konzumovať v rozumnom množstve.
Tu už je recept na cviklové brownies:
budeme potrebovať:
- 700g cvikly (my sme použili dve cvikle)
- 200g masla
- med (podla chuti kto chce ako sladké) - môžete použiť aj cukor, alebo iné sladidlo
- 6 žĺtok
- 6 bielok
- štipka soli
- 300g horkej čokolády (minimálne 70%)
- 150g pomletých mandlí
- lyžičku škorice
- pomleté mandle na posypanie
- orechy na vrch
postup:
Ako prvé si uvaríme cviklu. Varíme ju kým nie je mäkká. Po uvarení ju ošúpeme a rozmixujeme. V jednej mise vymiešame zmäknuté maslo s medom a 6 žĺtkami. V ďalšej mise zmiešame do penista 6 bielok s trochou medu a štipkou soli. Horkú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. K maslovej zmesi primiešame vychladnutú čokoládu, pomleté mandle, lyžičku škorice, cviklu a nakoniec vyšlahaný sneh. Plech kde budeme brownies piecť vymastíme a posypeme mletými mandlami. Pečieme 35 minút na 150°C. Po upečení necháme aspoň 20 minút vychladnúť v trúbe. Na záver mierne posypeme pomletými mandalmi a na každý kúsok položíme orech. Tieto brownies taktiež chutia výborne s džemom na vrchu.
Za tento recept by som sa chela poďakovať mojej kamarátke Ajke, ktorá mi ukázala tento recept! :)
No comments:
Post a Comment