Friday, July 18, 2014

Hummus - cícerová pochúťka

Ahojte,
dnes vám prinášame recept na jednu pochútku, ktorá pochádza z arabskej kuchyne. V arabčine sa slovom "humus" oznažuje cícer a ten je jednou z hlavných prísad na túto pochúťku.
Veľa ľudí odpudzuje farba hummusu alebo už jeho samotný názov. Ale verte nám, keď ho ochutnáte farba a názov vám bude ukradnutá.
Hummus vám odporučujeme urobiť si doma. Ten domáci jednoducho nemá na ten kupovaný, ale to už je tak pri všetkom :)

Tu je pár výhod prečo si ho pripraviť:
  • je bohatý na proteíny 
  • dokáže výborné zasýtiť
  • obsahuje mnoho vitamínov a minerálov a taktiež zdravé tuky-olivový olej, ktoré naše telo potrebuje
  • v chladničke vydrží 10-12 dní
  • dá sa jesť na viac spôsobov-s pita chlebom, s hriankou alebo ako dip so zeleninou(toto u nás jednoznačne vyhráva)
Tu je náš recept na arabskú pochutinu:

Suroviny:
  • 1 konzerva cíceru
  • 1/4 (60ml) šálky čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/4 (60ml) Tahini (sézamová pasta, zoženiete v bio obchode)
  • 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • soľ podla chuti 
  • 1/2 lyžičky mletej rasce 
  • 2-3 lyžičky vody
 Postup:
Ako prvé si pripravíme cícer a to tak, že ho vyberieme s konzervy a umyjeme vodou. 
Do misy od mixéra dáme Tahini a citrónovú šťavu. Mixujeme minimálne 30 sekúnd. 
Pridáme olivový olej, sol, mletú rascu a cesnak. Pomixujeme 30 sekúnd, zoškrabeme z bokov mixéra a znovu premiešame. 
Na záver pridáme umytý cícer a vodu aby hummus nabral správnu konzistenciu.






No comments:

Post a Comment